1. Anasayfa
  2. Espor

Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) ile Ülkemiz E-Sporu Hakkında Röportaj

Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED) ile Ülkemiz E-Sporu Hakkında Röportaj
0

Türkiye E-Spor Federasyonu (TESFED), Nisan 2018’de kurulmuş, Alper Afşin Özdemir ise Mayıs ayında kurucu başkan seçilmiştir. Türkiye E-Spor Federasyonu’nun kuruluş amacı; Türk esporunun ulusal ve uluslararası platformlardaki yöneticisi ve temsilcisi olarak büyümesi için çalışmaktır. TESFED, uluslararası sportif rekabette, oyuncu gelişiminde, üst düzey organizasyonların düzenlenmesinde ve esporun yönetiminde en başarılı ve en yenilikçi federasyonlardan biri olarak, Türkiye’yi bir numaralı espor ülkesi haline getirmeyi amaçlamakta, dünyada kabul gören Türk espor ekolünü yaratmak hedefini taşımaktadır.

Siz takipçilerimizden gelen soruları içtenlikle cevaplayan TESFED Kurucu Başkanı Alper Afşin Özdemir Bey’e ve değerli TESFED ekibine çok teşekkürler.

1.Türkiye E-spor Federasyonu (TESFED) olarak Türkiye’de E-spor kavramı ne kadar doğrukullanılıyor ve e-spor’un geleceğini oyuncularımız için tanımlar mısınız?

Espor henüz hala görece yeni bir spor dalı olduğu için, zaman zaman bu alanı tam anlamıyla karşılamayan tanımlamalar olsa da, Federasyon olarak biz ve bu ekosistemdeki diğer bileşenler, kamuoyuna esporu doğru anlatmaya ve bilinirliğini artırmaya dönük çalışmalarımıza devam ediyoruz. Her yeni spor dalında olduğu gibi doğal olarak bu bir süreç işidir. Genç bir nüfusa sahip ülkemizde espora büyük bir ilgi var ve dolayısıyla ülkemiz esporda büyük potansiyel barındırıyor. Oyuncularımız esporun, önümüzdeki yıllarda ivmesi giderek artan büyümesine tanık olacak. Kısa sürede, halihazırda en çok takip edilen spor dalı olan futbolu da geçerek, espor en çok takip edilen spor dalı olacak. Oyuncular için bu alan sadece esporcu olmak özelinde değil, bu spor dalının farklı alanlarında yeni kariyer fırsatları barındırıyor ve bunlar gelecekte daha da çeşitlenecektir.

https://esporgazetesi.com/bitexen-tesfed-turkiye-kupasi-basliyor/

2.E-sporcu olmak isteyenleri nasıl seçiyorsunuz/nasıl keşfediyorsunuz? E-sporcular içinakademik destek, materyal desteği ve lisans işlemleri nasıl oluyor?

Esporcu olmak öncelikli olarak kişinin bu spora gerçekten gönül vermesini, sonra çok sıkı şekilde çalışmasını gerektiriyor. Elbette federasyon olarak biz bu kariyer hedefiyle yola çıkan arkadaşlarımızı bu çalışmaları yapar iken sağlık ve eğitimlerinden de ödün vermemeleri noktasında doğru yönlendirmeye çalışıyoruz. Oyuncu keşfi/seçimi kulüpler tarafında gerçekleşiyor. Dijital ortamda bu esasen başka bir spor branşı ile kıyaslandığında çok daha basit bir süreç. Sonraki aşamada ise, sporcu lisansına erişmek isteyen esporcularımız, lisans işlemi için bağlı bulundukları İl Spor Müdürlüklerine gidip gerekli belgelerle başvurularını yapmaları halinde aynı gün içerisinde esporcu lisansını alabiliyorlar.

3.Oyunlara düşkün ve e-spor kalitesinde başarı göstermeye aday oyuncuların en büyük engeliolan aileler için bilgilendirme ve adapte edici çalışmalarınız var mı?

Esporu tabana yaymak ve aileleri espor konusunda doğru bilgilendirmek için Federasyon olarak düzenli olarak çalışmalar yapıyoruz. Bu manada belirli dönemlerde üniversitelerimizle ve kurullarımızla farklı çalışmalar yapıyor ve ailelerimizi, kitlemizi doğru bilgilendirmeye özen gösteriyoruz. Sosyal medyayı da bu konuda aktif olarak kullanıyor ve bilgilendirici içerikler paylaşıyoruz.

Özellikle esporun gelişimi, bu spora ilgisi olan gençlerin aileler tarafından doğru yönlendirilmesinin önemini her zaman vurguluyoruz. Bu çalışmalar, Sağlık Kurulumuz ve Eğitim Kurulumuz ile beraber yürüyor ve bunları da belli aralıklarla kamuoyuyla da paylaşıyoruz.

4.Ülkemizde ki internet altyapısı için ne düşünüyorsunuz?

Ülkemizin internet altyapısı anlamında, dünyayla kıyaslandığında iyi bir noktada olduğunu söylemek mümkün. Özellikle büyük şehirlerde iyi bir altyapıya sahibiz. Elbette ki mevcut altyapının daha da geliştirilmesi, yeni espor oyuncularının ortaya çıkışı, bütün il ve ilçelerin esporda eşit şartlarda mücadele etmeleri için en önemli unsurlardan bir tanesidir.

5.Gençlerimizin büyük bir isteği olan lise derslerine özellikle seçmeli olarak E-spor’uneklenmesi isteği var, Türkiye E-spor Federasyonu (TESFED) olarak bu konuda kidüşünceleriniz nelerdir?

Bu konuya özel bir önem veriyoruz ve çeşitli girişimlerde bulunuyoruz. Özellikle lisede espor konusuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığımız’la bir dizi istişare yürüttük ve geçtiğimiz yıl bunları sonuçlandırarak bir protokol imzaladık. Öğrencilere 21 Yüzyıl becerileri kazandırmak, dijitalleşme ve teknoloji kullanımı konusunda bilinçlendirmek gibi hedefleri olan bu protokolile, ulusal ve uluslararası espor turnuvaları düzenlemek, broşür, kitapçık, tanıtım filmi benzeri materyaller hazırlamak dahil çeşitli bir dizi çalışma yapılmasını karara bağlamış olduk. Hem espor etkinlikleri hayata geçirmek, hem de pilot okullarda esporun müfredata girmesigibi konular gündemimizde. Bu doğrultuda düşüncelerimizi Bakanlığımız ile de paylaştık.Umuyorum ki, liselerde espor başka diğer sporlar gibi daha aktif olarak var olacak. Bunun gerçekleşmesi için elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz.

6.Dünya geneline baktığımızda e-spor meslek olarak maddi açıdan çok değerli bir alan oldu,ülkemiz özelinde bu durum hangi aşamadadır?

Ülkemizde, bu konuda çok güzel örnekler var. Türkiye’deki çok yetenekli esporcularımızın yurt dışına ciddi bir ekonomi oluşturarak transfer olduklarına, artık ülkemizden çok nitelikli espor takımlarının çıktığına ve önemli başarılar kazandıklarına şahit oluyoruz. Reklam verenler espora daha çok yatırım yapmaya başladı. Sektör her yıl büyüyerek ve ekonomik anlamda daha da gelişerek yoluna devam ediyor. Tüm bu gelişmeleri dikkate aldığımızda, ülke olarak esporda iyi bir yerdeyiz ve bunu daha da ileriye taşımak için çalışmalarımızısürdürüyoruz.

7.E-spor alanında maçlar ve turnuvalarda kullanılması için açılması planlanan biryoutube/twitch vb bir canlı yayın kanalı projesi var mı?

Biz Federasyon olarak kendi etkinliklerimize mümkün olduğunca kendi youtube ve twitch kanallarımızda yer vermeye gayret ediyoruz. Bundan sonraki etkinlik ve projeler için bukanalları ve Federasyonumuzun kendi sosyal mecralarını aktif olarak kullanmaya devam edeceğiz.

8.2019 da düzenlediğiniz “TESFED 2019 Türkiye Kupası”nın devamı gelecek mi?

GELECEK. Çok taze iletişim sürecini başlattık hatta. Türkiye’nin ilk resmi espor turnuvası olarak geçen yıl hayata geçirdiğimiz “TESFED Vodafone FreeZone Türkiye Kupası”, espor severlerden beklentilerimizin de ötesinde büyük ilgi gördü. Duyurularını yapmaya başladıktan kısa süresonra 3 bini aşkın esporcu başvuru yaptı. Karşılaşmalar, taraftarların da katılımıyla, bugüne kadar gerçekleşen turnuvalarda görülmemiş ölçüde coşkulu ve heyecan dolu geçti.Geçen yıl 6 oyunla başlattığımız TESFED Türkiye Kupası’nda bu yıl oyun sayısı 9’a yükseliyor ve Bitexen Tesfed Türkiye Kupası ismiyle hayata geçiyor. Geçen yıldan farklı olarak pandemi sebebiyle alacağımız sağlık tedbirleri kapsamında karşılaşmalar online platformda yapılacak.Bu yılki Türkiye Kupası’nın da espor tutkunlarına en az geçen seneki kadar büyük bir heyecanıve maç keyfini yaşatacağına şimdiden eminiz.

9.Dünya çapında düzenlenen ve ülkemizde de etkinlileri olan organizasyonları arttırmak içinçalışmalarınız var mı?

Dünyadaki önemli espor etkinliklerini Türkiye’ye taşımak gibi bir hedefimiz var. Kendi etkinliklerimizin de fiziki ortamda yapılan finallerini daha büyük çapta gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz. Tabii ki ülkemizin geçtiği pandemi süreci sebebiyle bu çalışmalarımızı bir süre askıya almak durumunda kaldık. Ancak pandeminin ortadan kalkmasıyla beraber bu konuda çalışmalarımız aynı şekilde devam edecek.

10.Pandemiden sonra e-spor etkinlikleri ve organizasyonları için ne gibi bir yol izleyeceksiniz?

Pandemi tamamen sona erene kadar tüm organizasyonları online platformda devam ettireceğiz. Çünkü esporcularımızın ve binlerce espor taraftarının sağlığı bizim için her şeydendaha öncelikli. Bu süreç geçtikten sonra ise, turnuva organizasyonlarını daha önce olduğugibi, hem online, hem de özellikle heyecanın doruğa çıktığı final karşılaşmalarında offline ve seyircili olarak gerçekleştirmeye yeniden başlayacağız.

11.Espor basını, gün geçtikçe espor kültürünün ülkemizde yaygınlaşması sebebi ile bir meslekdalı olarak görülmeye başladı. Sizler Espor basını’nın geleceği hakkında nedüşünüyorsunuz?

Esporun büyümesiyle eş zamanlı olarak espor basını da gelişmeye devam edecektir. Burada özellikle belli başlı birçok mecranın artık espor basınına ayrıca yatırım yaptığını görüyoruz ve bunu da çok değerli buluyoruz. Çünkü taraftar kitlesi, espor üzerinde daha detaylı ve daha özel bilgiler almak istiyor. Bu manada da espor basını önemli bir görev icra ediyor.

Oyunları Takip Ederek Seven. İletişim: [email protected]

Yazarın Profili
İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments