1. Anasayfa
  2. LoL

League Of Legends 2021 Sezon Öncesi Hazırlıkları

League Of Legends 2021 Sezon Öncesi Hazırlıkları
Riot
0

Riot geliştirme ekibi 2021 sezonunda League Of Legends için çeşitli değişiklikler hazırlığında. Şampiyon sınıfları ile itemlerin işlevselliği ve ne için kullanılacaklarına dair değişiklikler yapmayı planlıyorlar.

Riotun paylaştığı blogda: “Herkese merhaba, sezon öncesi eşya sistemi revizyonuna yeni bir güncelleme getirmekten gerçekten heyecan duyuyoruz. Bu blog, her öğe sınıfı için sahip olduğumuz belirli hedefleri ve genel olarak bazı istatistiklerin nasıl çalıştığına dair birkaç değişikliği özetleyecektir. Bu çalışma halen devam ediyor, bu nedenle sezon öncesi hayata geçene kadar bu hedeflerde birkaç değişiklik olabilir.” sözlerini paylaştı. Gelin sezon öncesinde bizi nelerin beklediğine göz atalım.

İstatistikler ve Efektler

İyileştirme ve Ağır Yara Etkileri – İyileştirme son birkaç yılda oyunda daha yaygın bir hale geldi mesela “Yuumi” gibi bir mobil base gibi dolaşan heronun oyuna eklenmesi buna bir örnek. Bunun farkında olan Riot bununla ilgili birkaç özel sorunu ele almak istiyor.

  • İyileştirme etkileri oyunda o kadar yaygın bir hale geldi ki Ağır Yara itemlerini almak bir tercihden ziyade gerekliliğe dönüşmüş durumda. Gereksiz olduğu düşünülen bazı iyileştirme etkilerini azaltıp Ağır Yara eşyalarının gereklilikten ziyade tercihe dönüştürülmesi için rünler, eşyalar ve şampiyon yetenek kitleri üzerinde gözlemler sonucunda değişiklikler planlanıyor.
  • Diğer yandan snowball olmuş bir iyileştirmeciyi durdurma konusunda “Ağır Yara” içeren eşyaların güçsüz kaldığı aşikar. Ağır Yara etkisini aşırı iyileşme durumlarına daha etkili bir şekilde karşı koyan ve daha keskin bir etki yaratması amaçlanıyor.
Bekleme Süresi Azaltma Etkisinde Rework

Yetenekleri daha sık kullanmanıza izin verme amacını yerine getirirken istatistiği kullanma ve daha yaratıcı eşya build seçenekleri oluşturma konusunda daha fazla esneklik oluşturabilmek için CDR konusunda bir rework planlanıyor. CDR ‘ın yeni ismi Yetenek Hızı anlamına gelen “Ability Haste” olarak planlandı.

  • Ability Haste ‘nin Gücü Doğrusal Birikecek – Şu anda CDR birikerek istifleniyor ve ne kadar çok CDR sağlayan eşya alırsanız o derece size katkı sağlıyor. Örneğin bekleme süresinde %10 azalma, %11 daha fazla yetenek kullanımı sağlıyor. Bekleme süresinde %40 azalma %66 daha fazla yetenek kullanımı, bekleme süresinde %50 azalmaysa %100 daha fazla yetenek kullanımı sağlıyor. Bekleme süresinde azalmayı yetenek hızına dönüştürürken 1:1’lik bir oran kullanılmayacak. Bu doğrudan bir zayıflatma anlamına gelir ve amaç bu değil. Riot şimdikiyle aynı sıklıkta yetenek kullanabileceğiniz bir potansiyeliniz olmasını istiyor ama bunu yaparken güçlenme doğrusal olacak. (Zırh, büyü direnci, saldırı hızı ve diğer birçok niteliğin zaten bu şekilde güçleniyor).
  • Yetenek hızının üst sınırı yok – Bekleme süresinde azalma katlanarak güçleniyor ve bu aşırı gücü kısıtlamak için %40’lık bir sınır koyulmalıydı. Yeni lineer güçlenme modeliyle böyle bir kısıtlamaya gerek de kalmıyor. Bu, daha sık yetenek kullanmak için diğer niteliklerden fedakârlık eden yeni eşya dizilimlerinin de önünü açmış oluyor.

Sıvışma – Sıvışma eşsiz ve çok kullanışlı bir yetenek, ancak kalabalık kitle kontroller (CC) türleri arasındaki etkileşimlerinin kafa karıştırıcı ve sezgisel olmadığı da bir gerçek. İdeal olarak Riot oyunculara “Oyunda çok fazla kitle kontrol var mı?” sorusunu yönelterek sıvışma yeteneğinin bu duruma karşı koyacak bir istatistik olmasını amaçlıyor. Bu amaçla, sıvışmanın havaya savurma etkilerinin süresini de azaltmasını sağlayan bir değişiklik de listede yerini alıyor. Sıvışma, yer değiştirme (geri savurma veya çekme) yeteneklerini etkilemeyecek çünkü bunların ana amacı uzun kitle kontrolü uygulamak değil. yrıca oyunda, süreleri değişirse yapması gereken etkiyi gerçekleştiremeyecek ultiler bulunuyor (Vi’ın ultisi gibi). Bu yüzden bunları havaya savurma ve sindirme olarak güncellenecek.

Ormancı Eşyaları

En son Sezon Öncesi Dönem’de destek rolü başlangıç eşyalarında başarılı bir güncelleme gerçekleştirildi ve destek rolünde oynayanların daha tatmin edici eşya seçimlerine ve daha fazla seçeneğe odaklanabilmesi sağlandı. Riot aynı şeyi ormancılar için de yapmak istiyor: Ormancı eşyaları artık daha fazla harcama gerektirmeyen başlangıç eşyaları olacak. Ormancılar ihtiyaç duydukları nitelik ve kaynak avantajlarını buradan elde ederek bir an önce eşya dizilimlerinin geri kalanını toplamaya başlayabilecek. Şampiyonları hedef alabilen Çarp’ın nasıl elde edileceği gibi ayrıntılar üzerinde hâlâ çalışıyoruz ama yapılan testlerde bu yönelimin çok olumlu bulunulduğu söylenebilir.

Her eşya sınıfı üzerinde ayrı ayrı çalışmaya ilk başlandığında Riot ekibi, tüm eşyaları önüne dizip son birkaç yıldaki kullanımlarını analiz etti. Bu, bir şampiyon sınıfına ait her eşyanın, genel eşya sisteminin hedeflerini nasıl etkileyeceği ve sınıfların bilerek güçlü veya zayıf bırakılan yönlerini nasıl tamamlayacağıyla ilgili daha spesifik hedefler belirlememize yardımcı oldu.

Riot Nişancı Eşyalarını da Es Geçmiyor
  • Daha stratejik tercihler – Nişancılar şu anda “Satın Alınması Zorunlu” eşyalar konusunda acı çekmekte. Bu yüzden duruma bağlı eşyalar alma konusunda ciddi sıkıntılar çekiyor. Örnek olarak Caitlyn oynuyorsunuz 3 eşya güç patlaması yaşayan bir şampiyon ve 3 eşyayı çıkmadan duruma bağlı bir eşya almaya kalktığınzda oyun içerisinde etkiniz kısıtlanabiliyor. Riot geliştiricilerin şimdiki hedefi daha fazla duruma bağlı eşya opsiyonu yaratmak ve hasar niteliklerini olabildiğince daha fazla eşyaya dağıtmak. Bu şekilde nişancıların oyunda işe yaramak için ulaşması gereken hasar sınırından vazgeçmeden opsiyonel eşya seçimlerine gidebilmesi sağlanacak.
  • Bağımsızlık seçenekleri – Nişancıların bir diğer şikayeti ise yeterince güçlü olmalarına rağmen takımdaki diğer oyunculara bağlı olmaları. Riot bunu sağlıklı ve olması gereken bir unsur olarak düşünüyor. Çünkü farklı rollerin bulunması daha çeşitli takım oyunları ve stratejiler ortaya çıkarıyor. Ama aynı zamanda nişancı rolünde oynamayı tercih eden oyuncuların, takımlarının desteği olmadan da hayatta kalabilmesini sağlayan daha çeşitli eşyalar eklenebileceği de düşünülüyor. Bunların da bir bedeli olacak tabii. Bağımsızlığını ilan etmek isteyen nişancıların hasar seviyelerinden fedakârlık yapması gerekecek.
  • Tek eşyayla daha fazla etki – Nişancıların hala daha oyunun ileri safhalarında açılan sınıf olması hedefleniyor fakat ilk alınan eşyaların nitelikleri düzenlenerek ek eşyayla diğerleriyle biraz daha iyi başa çıkabilen bir sınıf olmalarını sağlanacak.
  • Eşya eksikliklerini doldurma – Bazı oyunlarda ve eşleşmelerde kimi nişancılar tam ihtiyaçları olan eşyanın var olmadığını fark ediyor. SG ve zırh veren bir eşya, yetenek kullanımına dayalı nişancılar için daha fazla eşya seçeneği gibi duruma uygun eşyalar eklemeyi planlanıyor.
Büyücü Eşyaları
  • İlk eşya tercihleri – Şu anda büyücülerin tercih edebileceği ilk eşyalar net bir kaybı veya durumsal amacı olmayan eşyalardan oluşuyor. Bu yüzden ilk eşya tercihleri her zaman metada en güçlü olan eşyaya göre belirleniyor. Tam tersi olarak da oyunun ortalarında ve sonlarında her duruma karşı etkili, eşsiz aktif yeteneklere sahip çok çeşitli seçeneklerin olduğunu düşünüyoruz. Büyücülerin bu eşya çeşitliliğine ilk eşya seçiminde de sahip olması isteniyor.
  • Uzun menzilli büyücüler için yeni simgesel etkiler – Eşsiz menzil ve yetenek setlerini kullanan uzun menzilli büyücüler için heyecan verici fantastik bir eşya fikri olduğu belirtilmekte.
  • Yetenek Hızı tercihi – Bekleme süresinde azalmanın “Yetenek Hızı”‘na dönüştürülmesiyle, bu niteliği büyücü eşya dizilimlerinde farklı bir tercih noktası yaratmak için kullanılabilir. Bu, bazı Yetenek Hızı odaklı eşya dizilimlerinin ve Yetenek Hızı’ ndan vazgeçen diğer güçlü eşya dizilimlerinin ortaya çıkmasını sağlıyor.

YG Dövüşçü ve YG Suikastçı Eşyaları

Riot bir grup şampiyona yeni bir eşya sınıfı sunmak istiyor. YG dövüşçüler ve suikastçılar çok yaygın olan bir şampiyon türü olmadığı için temel bir eşya seti oluşturmak amacıyla onları aynı çatı altında toplamayı planlıyor. İki sınıf da oyunun başlarında hasara ihtiyaç duyduğu ve ilerleyen safhalarda dayanıklılık veya hasar odaklı tercihlere yöneldiği için bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyor.

  • Özel erken safha eşyaları – Bu YG şampiyonları ilk ortaya çıktıklarından beri büyücülerin eşyalarını ödünç alıyor. Onlar için de istedikleri oynanış tarzını ve nitelikleri sunan erken safha tercihleri eklenecek. Hasar ve dayanıklılık sağlayan karma eşyalar ve manasız eşyalar şimdiye kadar içeride yapılan testlerde olumlu sonuçlar verdi.
  • Tank veya tamamen YG tercihini sonraya bırakmak – SG dövüşçüleri gibi, bu şampiyonların da harika bir eşya deneyimi yaşayabilmek için tamamen kendi kategorilerindeki eşyaları almaları gerekmiyor. Şampiyona veya oyuna bağlı olarak, dizilimlerini tamamlarken tank veya tamamen YG eşyalarına geçiş yapabilecekler. Bu, onlara sistemin her iki tarafındaki eşyaları da tercih edebilme ve dolayısıyla da bolca esneklik sağlıyor.
SG Dövüşçü Eşyaları
  • Savunmaya yönelik özel seçenekler – Dövüşçülerin elinde şu anda “herkese uygun” savunmaya yönelik eşya olarak yalnızca Sterak’ın Güvencesi veya Ölümün Dansı seçenekleri var. Bu tercih, rakip takımın fiziksel hasar veya büyü hasarı ağırlıklı olduğuna bakmaksızın yalnızca oynanan şampiyona göre yapılıyor. Dövüşçülere özel savunmaya yönelik eşya çeşitliliğini arttırarak daha duruma yönelik seçenekler sunulmaya hazırlanılıyor.
  • Temel eşya çeşitliliği – Kara Balta veya Üçlü Kuvvet gibi temel dövüşçü eşyaları, dövüşçü eşya dizilimlerinde ihtiyaç duyulan gücü ve simgeleşmiş oynanış tarzını sunuyor ama eşya dizilimlerinin erken safhalarında tercih yapabilecekleri fazla bir alan yok. Mevcut seçenekleri geliştirmeyi ve dövüşçü eşya dizilimlerindeki çok değerli ilk birkaç eşya yuvasında yer edinebilecek yeni seçenekler sunulmak isteniyor.
SG Suikastçı Eşyaları
  • Sıralama dışında tercihler – Suikastçılar birinci, ikinci veya üçüncü eşyalarını alırken bunları birkaç güzel seçenek arasından yapabiliyor fakat birçok sınıfın sahip olduğu durumsal seçenekler konusunda biraz eksikler. Birkaç yeni seçenek ekleyerek suikastçıların da oyundan oyuna değişiklik gösteren eşya dizilimlerine sahip olması hedefleniyor.
  • Amaçlı ileri safha seçenekleri – Suikastçıların dizilimlerini tamamlamak için diğer sınıflardan eşyalara yönelmeleri gerekiyor ve bu eşyalar birçok durumda doğru bir tercihmiş gibi gelmiyor. Riot geliştirme ekibi, oyunun ileri safhalarında hangi türden eşyalara ihtiyaç duyduklarını araştıracak ve diğer sınıfların eşyalarını kullanmalarının (dövüşçüler gibi) mantıklı olduğu durumları, özel suikastçı seçeneklerine sahip oldukları durumla kıyaslayıp inceleyecek.

Tank Eşyaları

  • Takım stratejisine uyum sağlamak için daha fazla seçenek – Tanklar, takımlarında çok farklı görevleri üstlenebiliyor. Bu yüzden sapasağlam bir tank olmak için gerekli savunma niteliklerini toplarken farklı eşya dizilimi seçeneklerine sahip olmaları hedeflenmekte. Ayrık ittirme yapan bir Tryndamere’i mi durdurmanız gerekiyor? Rakip Azir ‘in üzerine çökmek için savaş başlatmanız mı gerekiyor? Taşıyıcınız Kog’Maw’ı korumanız mı gerekiyor? Tüm bu farklı oyun tarzları yeni seçeneklerle desteklenecek.
  • Daha fazla büyü direnci seçeneği – Mevcut büyü direnci seçenekleri biraz kısıtlı ve aynı anda birden fazla YG oyun tarzına sahip bir rakip takımla başa çıkmak için pek yeterli olmuyorlar.
  • Tank işlevselliğini arttırmak – Tanklar kolaylıkla ortadan kaldırılamayan ve bolca hasar emebilen şampiyonlar olmanın yanı sıra kitle kontrolü ve farklı işlevsellikler sunarak da takımlarına katkı sağlıyor. Tankların savunma güçlerinin yanı sıra bu işlevsellik yönlerini de öne çıkaracak daha fazla eşya eklenebilir.
  • İleri safhadaki son eşyalar – Diğer bazı sınıflarda, yalnızca oyunun ileri safhalarında alındığında etkili olan ama eşya dizilimini tamamlayıcı nitelikte, tatmin edici ileri safha eşyaları (Rabadon’un Şapkası gibi) bulunuyor. Tanklar için de benzer şekilde oyunun ileri safhalarında alacakları bir veya iki seçenek eklenmesi planlanıyor.
Efsuncu Eşyaları
  • Eşya dizilimi çeşitliliği için daha fazla seçenek – Mevcut efsuncu eşyaları genellikle diğerlerine kıyasla öne çıkan birkaç eşyadan oluşuyor. Bu durum o kadar ciddi ki çoğu efsuncu her oyun aynı 3 eşyayı alıyor. Almaya uygun eşya çeşitliliğinin çok kısıtlı. Bu yüzden daha az kullanılan eşyaları mantıklı tercihler haline getirecek şekilde güncellemeyi ve farklı durumlar için yeni eşyalar eklenebilir.
  • Aktife sahip eşya miktarını düzenlemek – Efsuncuların eşya dizilimlerinde diğer sınıflara kıyasla istenilenden çok daha fazla aktife sahip eşya yer alıyor. Riot geliştirme ekibi, efsuncu eşya dizilimlerini, aktife sahip 1 veya 2 eşyayla sınırlandırmanın ideal olduğunu düşündüğünü ve bunun için birkaç farklı yaklaşım denediğini belirtiyor.
  • Güçlü tarafları daha net olan eşyalar – “Her konuda iyi olan” birkaç eşya var. Bunlar savunma, bekleme süresinde azalma, iyileştirme, mana yenilenmesi ve bir aktif gibi özelliklere sahip. Belli bir amaca odaklı ve hangi amaca hizmet ettiği net olan daha fazla eşyaya sahip olmak isteniyor.

2021 Sezonunda yapılması beklenen değişiklikler ve getirilmesi amaçlanan yenilikleri hakkında Riot ‘un paylaştığı veriler doğrultusunda sizlere paylaştık. Bu yapılması hedeflenen yenilikler ve değişikliklerden memnun kaldınız mı ?

İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments