1. Anasayfa
  2. Espor

E-spor Profesyonelleri Neden Valorant Sahnesine Geçtiklerini Açıklıyor

E-spor Profesyonelleri Neden Valorant Sahnesine Geçtiklerini Açıklıyor
Valorant
0

Valorant Haziran ayında sahneye çıktığında, Riot Games‘in yeni taktik nişancı oyununun bir anda dünya genelinde favori oyun haline geldiği aşikardı. E-spor dünyasındaki pekçok oyuncu oyunu izlemeye aldı. Oyunu deneyen profesyonellerden bazıları, Valorant ‘ı kendine uygun bulmayıp geldikleri oyuna geri dönerken; çoğu profesyonel, CS:GO ve Owerwach arenalarından Valorant’ın gelişen rekabet sahnesine katılma konusunda tereddütte kaldı.

Oyunun tarihindeki ilk major turnuvası olan First Strike North America sırasında, en iyi Valorant oyuncularıyla bir araya gelinerek; onları bu arenaya geçmeye neyin ikna ettiğini ve neden denenmemiş yeni bir serüvene atladıkları soruldu.

Şu anda Valorant’ın rekabet sahnesinin tepesinde oturan oyuncuların büyük çoğunluğu, CS:GO ile profesyonel kariyerlerine başlangıç yaptı.
p3970

Team SoloMid’den James “hazed” Cobb, şu anki CS:GO e-spor sahnesini şöyle anlatıyor: “Bu gelişecek bir şey değil ve bunu birkaç yıldır biliyorum. Kalbimde CS her zaman bir numara olarak kalacak. Benim için bir numaralı oyun olsa da para kazanma açısından artık iyi değil.”

Cobb’un arkadaşı olan pek çok CS:GO veteranları da, rekabet ortamının düştüğünü hissettiklerini belirterek bu durumun; Valorant’a geçişi kolaylaştırdığını düşünüyor. Cobb’un TSM’deki takım arkadaşı olan Stephen “reltuc” Cutler; “Dürüst olmak gerekiser on yıldır CS:GO oynuyordum ve oyun, kariyerimin sonlarına doğru iyice bayatlıyordu. Bu yeni oyunu gördüm ve ‘eğer geçeceksem bunu erkenden yapmalıyım‘ diye düşündüm” diyor.

100 Thieves’ten Spencer “Hiko” Martin: “Kuzey Amerikada’ki CS:GO şu anda ölü sayılır. Üst düzey bir CS takımı olmak için kesinlikle Avrupa’da olmanız gerekiyor.” diyerek hislerini yansıttı.

Bu çöküş, Immortals’tan Andrew “Shot_UP” Orlowski’nin açıkladığı gibi bazı oyuncuların gerçek potansiyellerine ulaşmasını engelledi. “CS oynadığım zamanlarda hak ettiğim fırsatları yakaladığımı düşünmemiştim. Bu da motivasyonumu kaybetmeme neden oldu. Ben de daha fazla umursamayı umursamayı ve oynamayı bıraktım. Oyunu bırakma sebebim budur“. – Andrew “Shot_UP” Orlowski

Aynı zamanda Orlowski, Valorant’ın CS:GO sahnesinin eksikliklerini hızlıca giderdiğini vurguladı. “Sonuda Valorant oynamaya başladığımda,” diye devam ediyor Orlowski:

“CS:GO’da sahip olmam gereken fırsatları elde etme potansiyelini gördüm ve bu yüzden oynamaya başladım.”

O zaman soru basitleşiyor: CS:GO oyuncularını Riot’un yeni nişancı oyununa çeken şey nedir? Bazıları için CS arka planını alıp Valorant’a getirmek ne kadar kolay? Çoğu oyuncunun da onayladığı gibi iki oyun yapısal olarak birbirlerine çok benzer. Ve bu taktiksel nişancı geçmişi, geçiş yapan CS profesyonellerine, geçiş yaptıkları andan itibaren büyük bir avantaj sağlıyor.

stavn teamordeal

Bazı oyuncular Valorant’ın, CS:GO’dan daha fazla yetenek gerektirdiğini ve Martin “stavn” Lund’ın da belirttiği gibi “daha fazla beyin ve koordinasyona” ihtiyaç duyduğunu düşünüyor. “Eşsiz yeteneklere sahip ajanlar, yeni haritalar var. Rakip takım farklı ajanlar ile sizinle rekabet ediyor, Ultimate yetenekleri ‘dodgelamanız’ gerekiyor, vesaire…” diyor. “Öğrenecek pek çok şey var.”

Team Envy’den Anthony “mummAy” DiPaolo gibi diğer oyuncular, oyunun modern bir hissiyat sunmasını tercih ediyor. DiPaolo; “Beni Valorant’a çeken şey tazelikti.” diyor. “Oyunda çok fazla özgürlük var, bir sunucuya giriş yapabiliyorum ve her gün yeni bir şey bulabiliyorum.” diye de ekliyor.

Benzer şekilde, eski Overwatch profesyonelleri, Blizzard’ın takım tabanlı nişancı oyununu; aynı nedenlerden dolayı Valorant’a yeni bir başlangıç yapmak için geride bırakıyor.

Eskiden Overwatch League’deki Washington Justice’de oynayan ve şu anda FaZe Clan forması giyen Corey “corey” Nigra için de durum farksız.
Corey Overwatch
2019-06-09 – Overwatch Ligi 2019 2. Aşama Playoffları / Fotoğraf: Robert Paul

Nigra, “Rolüm gerçekten bayatladığı için ayrıldım, gösteriyi tanklar ve şifacılar yapıyordu,” diyor. “Savaşmak istiyorum, küçük 1v1’ler almak istiyorum ve artık bu oyun böyle değil. Bireysel yeteneklerden çok daha stratejik ve taktiksel.

Eski Houston Outlaw oyuncusu Shane “Rawkus” Flaherty, FaZe’deki takım arkadaşı Nigra’nın bireysel başarı arzusunu vurgulayarak: “Overwatch daha çok bir takım oyunudur. Valorant’ta kendinizi bireysel olarak sergileyebilirsiniz. Bir oyuncu sert bir şekilde fırlayıp tüm takımı taşıyabilir ve bence bu herkes için gerçekten cezbedici.”

Valorant için Overwatch League’den belki de en büyük kazanç, savunan şampiyon olarak San Fransisco Shock için oynadığı zamanlarda, savunan OWL MVP’si olan ve sonrasında OWL’den emekli olan Sentinels’den Jay “sinatraa” Won’du. Bu başarı kısmen Won’u bu yeni oyuna geçmek istemesine neden olan şeydi. Buna ek olarak Overwatch’a olan tutkusunun da azaldığını kabul ediyor.

Won, “Overwatch’a olan ilgimi kaybetmeye başladığım sıralarda Valorant ortaya çıktı” diyor ve ekliyor;

“Oynamak istediğim bir şey olduğunu biliyordum ama aynı zamanda oyun tutkusu olmadan sadece bir maaş çeki alarak Overwatch takım arkadaşlarımı hayal kırlığını uğratmak istemedim. Bu nedenle geçiş yapmayı daha mantıklı gördüm.”
r618629 1296x729 16 9
Jay “sinatraa” Won

Eski Overwatch profesyonelleri tarafından verilen bu nedenler CS:GO muadillerini yansıtırken, Valorant’a geçiş yapan OWL profesyonelleri için başlangıçtaki deneyim farkı çok benzersizdi. Overwatch’tan, Valorant’a geçişteki öğrenme eğrisi çok daha yorucu. Çünkü Overwatch oyuncuları karaktere özgü yeteneklere aşinayken, Valorant maçlarının ana yapısı CS:GO beceri setine daha çok hitap ediyor. Bu da bazılarının zorlu derslerden geçmesine yol açtı.

Nigra, “Hala bir öğrenme eğrisinden geçiyorum,” diyor. “Şu anda olmak istediğim yerde değilim. CS:GO’ya birkaç saat ayırırsam, muhtemelen Valorant’da bana yardımcı olacak bazı küçük titiz şeyler elde ederim ama yapamam.”

Nihayetinde Nigra, Valorant’a geçen Overwatch oyuncularının; oyunların, oynanışlarının çok farklı oldukları nedeniyle ciddi bir dezavantajda olduklarını söylüyor. “Overwatch’da koşup vurabilirsiniz, hareketsiz durmak yok, kurulum yok. Önceden CS oynadıysanız büyük avantajını var, Valorant’ta kullanılan stratejiler konusunda deneyiminiz var. Overwatch taktiksel bir nişancı değil ancak Valorant ve CS:GO öyle.” diyor.

Yeni oyunu denemeye karar verdikten sonra, rekabetçi rank zincirinin en tepesine giden yol açıktı. Riot, Spencer “Hio” Martin gibi bazı oyuncuları, oyunu denemek için özel olarak davet etti.

Hio: “Riot bana ulaştı ve beni alfa testine davet etti. Oyun çok eğlenceli hemen geçiş yapacağım,” dedi.

Cobb gibi diğerleri, TSM’e gelmeden önce alt devre turnuvalarında rekabet eden bazı arkadaşlarını da beraberinde getirdi. Cobb, “Profesyonel olma veya CS’den geçiş yapma niyetiyle oynamaya başlamadım. Eğlence için oynamak istedim” diye açıklıyor. “Bir süre oynadıktan ve turnuvalara girdikten sonra, Stephen ‘reltuC‘ Cutler –TSM’deki takım arkadaşı- bir takım kurmamızı önerdi. Ben de kabul ettim. Ve diğer arkadaşlarımız da bize katıldı. İnsanlar ve dostluklar doğru zamanda doğru yerde bir araya geldi ve TSM sonunda hepimizi bünyesine kattı.”

byeL66w O6XVhiz0r2TS3i
Andrew “ShoT_UP” Orlowski’

Profesyonel Valorant sahnesinde en eşsiz hikaye, riskli bir kariyer pozisyonunda bulunan Andrew “ShoT_UP” Orlowski’ye aittir. Orlowski, “Tuvalette otururken, -Immortals’daki takım arkadaşı- Jason ‘neptune‘ Tran’dan bir SnapChat mesajı alana kadar Valorant’ta profesyonel olma planım yoktu.” dedi gülerek. “Mesaj basitçe şunu söylüyordu: Immortals’da oynamak ister misin? Bundan sonra konuştuk ve gerisi tarih…”

Kısacası, profesyonel oyunculara göre CS:GO sahnesinde bitmiş bir kariyeri küllerinden yeniden canlandırmanın yolu Valorant.

2021 Şampiyonlar Turu – Valorant için sezon boyu sürecek olan ilk turnuva- ufukta, diğer oyunlardan Riot’un yeni taktik nişancı oyununa geçen daha fazla oyuncu olabilir. Nerede bitecekleri ve daha önemlisi, geldikleri oyunların nerede biteceği bilinmiyor. Ancak Valorant First Strike North America’nın 300.000 eşzamanlı izleyicisi herhangi bir gösterge ise, e-spor ortamı için büyük bir değişiklik olabilir.

İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments