1. Anasayfa
  2. Twitch

Dr Disrespect vs Shroud: Yayın Hayatına Geri Dönüş

Dr Disrespect vs Shroud: Yayın Hayatına Geri Dönüş
0

Yayın dünyasında, bazı büyük yıldız yayıncıların geri dönüşlerini açıklayana dek daha büyük bir olay yoktu. Hepimizin bu isimleri bildiğini düşünüyorum. Dr Disrespect ve Shroud… Mixer platformunun ölmesiyle birlikte Tyler “Ninja” Blevins ile Michael “Shroud” Grzesiek ile olan sözleşmelerin feshedilmesi sonucunda, hayranlar bu ikilinin yayın dünyasına ne zaman ve nasıl geri döneceklerini merak etmeye başladı. Shroud yayın hayatına Twitch üzerinden geri döndüğünü belirtti ve 12 Ağustos günü ilk yayınını yaptı.

Twitch üzerinde geniş bir izleyici kitlesine sahip olan – gerçek ismi Herschel Beahm IV – veya bilinen ismiyle Dr Disrespect ise henüz sebebi bilinmeyen bir nedenle Twitch platformundan banlandı. Bunun sonucunda ise Youtube platformundan canlı yayın akışlarını devam ettirmeye başladı ve geçtiğimiz günlerde ilk yayınını yaptı.

Dr Disrespect ‘in ilk yayını, bir tiyatro sanatçısından bekleyeceğiniz her şeyi içeriyordu. Yayının kendisi yeşil ekran, özel efektler ve diğer birkaç canlı yayında görülen prodüksiyon değerleriiyle doluydu. Özet olarak kendisi tam anlamıyla bir Doc ‘du.

Dr Disrespect vs Shroud 1

Peki, bu yayın savaşlarında kim daha iyi sonuç çıkardı ? Hangi yayıncının zirveye çıktığını görmek için kilit noktaları inceleyeceğiz.

Görüntülenme

Herkes görüntülenme sayılarını bilmek ister. O zaman bunu hemen ele alalım. Dr Disrespect’in açıklanamayan Twitch yasağı etrafındaki gizem ve skandal, yayıncı tarafından Instagram canlı yayınlarından şifreli müzik yayınlarına ve sınırlı sayıda basılan tişörtlere kadar nihai dönüşüne dair hype yaratmak amacıyla ustalıkla kullanıldı. Hayranlar, Dr Disrespect ‘in ne zaman döneceği hakkında geniş çaplı bir bilgi birikimine sahip olmak için sürekli araştırma halinde bulunuyordu. Bu bilgiler doğrultusunda ne zaman yayın açacağını bilen hayranlar, Dr Disrespect ilk canlı yayınında yüzünü gösterdiği gibi 525.000 kişilik büyük bir kitleyle karşılaştı.

Shroud ‘un da kendisinden kalır bir yanı yoktu tabii ki. Shroud ‘un Twitch ‘e dönüşü oldukça alay konusu olmuştu. Daha az şatafatlı olan bir dönüş sergiledi fakat hayranları onun Twitch ‘e dönüşünden oldukça memnun. Ayrıca bağışta da bulunan Imane “Pokimane” Anys ve Félix “xQc” Lengyel gibi Twitch platformunun en büyük yıldızlarından bazılarının da aralarında bulunduğu 515.000 kişilik bir kitle ile yayın hayatına yeniden başladı. Hayranları tarafından kendisine “İnsan Aim Bot” dnilerek latifelerde bulunulan Shroud yayın hayatına geri dönüşünden oldukça memnun kalacağa benziyor.

Dr Disrespect, izleyici sayısına bir darbe indirmeyi başardı. E-spor muhabiri Jakey Lucky ‘e DM üzerinden, Shroud için ” Yakın ancak yeterince yakın değil” diyerek Shroud ‘dan önde olduğunu belirtti.

KAZAN DR.DİSRESPECT!

Hype

Dr Disrespect ‘in öne çıkardığı nedenler ve iddaalar etrafında inşa edilmiş geri dönüş reklamı çerçevesinde izleyici sayısındaki hype oranının yüksek olduğu göze çarpıyor. Daha önce bahsedilen şifreli tweetler, müzik videoları ve yanında avukatlarla birlikte dikkatlice koreografiye alınmış röportajlar, Doc ‘un geri dönüşünün entrikalarından bazılarıydı ve yayın dünyasında daha önce görmediğimiz bir şeydi.

Shroud geçmişteki profesyonel oyunculuğuna ince selamlar veren bir teaser yayınladı. Örtülü bir şekilde FPS oyunları için yeteneğin daha düşük bir ücret olduğunu ima eden bir gerçeği de ilk yayınında şakayla karışık bir şekilde dile getirdi. Ancak onun hoşuna giden şeyin bu olduğundan da şüphelenmemek elde değil.

Kazanan: Dr Disrespect !

Sunum

Shroud yayının açılışını, bazı yeni yayıncı grafikleri ve logo içeren yepyeni bir fragman ile yaptı. Ama temel olarak teaser, Shroud ‘un en iyi yaptığı işe ve işini en iyi yaptığı yere geri dönmesiyle ilgiliydi. Twitch üzerinden FPS oyunları oynamak ve bazen World of Warcraft oynamak gibi… Basit, verimli ve yüksek sıralar için çok hoş bir fragman…

Dr Disrespect de prodüksiyon ve sunumu başka bir seviyeye taşıdı, neredeyse 7/24 bir peruk ve güneş gözlüğü takıyor. Bu onun işi. Geri dönüşü; karamsar siberpunk şarkılarını, yasaklanmasından bu yana oyun ve yayınlara devam edenlere gölge düşüren sahte bir VSM radyo istasyonunu ve ekranlarımıza ulaştığında olağan stil ve gösteriş seviyesini bambaşka bir seviyeye yükseltti. Aynı zamanda kendisi CGI teknolojisi ile tasarlanmış Lamborghini arabasıyla geziyor.

doc lamborghini

Bu tarz şeyler herkesin zevkine uygun olmayabilir fakat ortada yoğun bir çaba olduğu aşikar. Kendisini sevelim ya da nefret edelim ama gösterilen bu çabaya da saygı duyalım.

Ayrıca Shroud ‘un geri dönüşünde göze çarpan bir değişiklik ile karşılaştık. Bakalım ne olduğunu anlayabilecek misiniz ?

İmajında yaptığı değişikliğe de bakın ! Sizce de Half-Life ‘daki Gordon Freeman ‘a benzememiş mi ?

shroud style 2

Veya Dr Disrespect gibi Uncut Gems’deki Adam Sandler’a daha çok benzediğini düşünüyorsunuzdur?

Kazanan: Berabere diyebiliriz fakat Shroud yeni stili ile az farkla öne çıkıyor.

Platform

twitch vs youtube

Google ‘ın platform içinde zorlamaya çalıştığı bir özellik olarak kalmasına rağmen Youtube, özellikle yayın ile ilişkili bir mecra değildir. Mayıs 2019’da YouTube Gaming uygulamasının kapanması, platformun şimdilik bu alanda yenilgiyi kabul ettiğinin bir işaretiydi ve ortalama kullanıcı deneyimi dikkate alındığında, Twitch’in oyun yayıncıları için hala tartışmasız 1 numaralı platform olduğu açıktır.

YouTube yayınları izleyiciler için basit özellikler ile başlar, beklediğiniz temel işlevlerden yoksundur. Mesela önemli anları kolayca kırpmanın bir yolu yoktur. YouTube hesaplarında genellikle gerçek isimler kullanıldığından sohbetin, bazıları için anonimlik sağlayamaması da eksi yönlerine yazılabilecek bir özellik. Platformla bir nevi eşanlamlı hale gelen ve dinamik ifadelere izin veren bir eklenti olan Better Twitch TV ‘ye (BTTV) benzer üçüncü taraf hizmetlerle entegrasyona sahip olmaması da, yayıncıları izlemeye binlerce kişiyi çeken tüm özel ifadeler ve spam kültürünün de tamamen eksik olduğu anlamına gelir.

Tüm bu yukarıda saydığımız etmenler YouTube ‘un tamamen kullanışsız bir platform olduğu anlamına gelmiyor. YouTube, kullanıcılara bir yayını geriye sarma veya sizi anında canlı yayına göndermeden duraklatma yeteneği sunar. Bu onun iyi bir özelliği fakat Twitch ‘e yetişmesi için yetersiz. Bunun yanına bazı özellikler de eklenmesi gerekiyor.

Tim “timthetatman” John Betar gibi Dr Disrespect ile Twitch zamanlarında düzenli olarak birlikte oynayan yayıncılar, Disrespect ile bir daha asla yayın üzerinden birlikte oynayamayacaklarından yakınıyorlar. Çünkü Twitchten banlanmış bir yayıncının diğer Twitch yayıncılarının yayınlarında bulunması platform içinde yasak. Bu nedenle Doc’u herhangi bir Twitch yayıncısıyla takım halinde görme şansımız gerçekten çok düşük.

Kazanan: Shroud

Sözleşme

Ve son noktaya geldik. Sözleşmeler, aslında üzerinde çokça zaman harcamamıza gerek kalmayacak kadar belirgin bir karşılaştırma. Shroud ‘un Twitch ile meblağları açıklanmayan özel bir sözleşmesi bulunuyor. Fakat YouTube veya Facebook Gaming ‘den daha büyük parayı geri çevirdiğini öğrenmek şaşırtıcı olmaz. Hatta kendisine adını duyurmasına yardımcı olan platforma geri gelmesi için Mixer ve Facebook ‘un birleşmesinden sonra Mixer ‘deki sözleşmesinin iki katı teklif edildiği öğrenildi.

Öte yandan Doc’un sözleşmesi yok ve kaynaklara göre muhtemelen hiçbir zaman teklif edilmeyecek. Teoride kulağa harika geliyor aslında çünkü kendisi tamamen serbest. Ancak çantayı almanın çantanın ne kadar büyük olduğundan daha ağır bastığı bir dünyada Dr Disrespect ‘in kaçırdığı Twitch çantası, her ne kadar kaçırmayı istemese de kaçırdığı büyük bir çantaydı. Twitch ‘te olmayı istemişti fakat şimdi YouTube ‘da ve garantili bir geliri yok. Bu durum onu muhtemelen çok fazla incitmeyecek ama büyük bir kayıp tabii.

Kazanan: Shroud

Dr Disrespect Vs Shroud – Kim Daha İyi ?

Puanları iyice hesapladığımızda, özellikle bazılarının hem YouTube ‘da hem de Twitch ‘in canlı kayıtlarında görünen sayılara itiraz ettiği için bunu bir beraberlik olarak kabul ediyoruz.

Her iki yayıncı da geri dönüşlerinin gidişatından çok memnun kalacak ancak gelecek Dr Disrespect için hala belirsiz görünüyor.

Öte yandan Shroud’un geleceği çok daha kesin ve geri döndüğü için mutluyuz.

Siz iki yayıncı arasından hangisini beğeniyorsunuz ?

Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments