1. Anasayfa
  2. Diğer

Riot Games CEO’su Cinsel Taciz ve Cinsiyet Ayrımcılığıyla Suçlanıyor

Riot Games CEO’su Cinsel Taciz ve Cinsiyet Ayrımcılığıyla Suçlanıyor
0

Riot Games‘in eski yönetici asistanı Sharon O’Donnel; Ocak ayında Los Angeles County Yüksek Mahkemesinde Riot Games CEO’su Nicolas Laurent aleyhinde dava açtı. Sharon O’Donnel, Nicolas Laurent’i düşmanca bir çalışma ortamı yaratmakla suçlayarak; istenmeyen cinsel sırnaşmalardan, onun tavırları ile kadınlığı hakkındaki küçük düşürücü yorumlara kadar çeşitli iddiaları gündeme getiriyor.

Laurent’a raport vermekle yükümlü olan O’Donnel’in ileri sürdüğü dosyada; Laurent’in müstehcen davranışlarına karşılık vermediği dolayısıyla da Temmuz 2020’de sözleşmesinin feshedildiği iddiaları yer alıyor.

Riot Games yaptığı açıklamada, O’Donnell’in şirketten “feshedilmesinin” nitelendirilmesine itiraz etti.

Riot Games Sözcüsü The Post’a yaptığı yorumda; “Davacı, yedi aydan uzun bir süre önce, çeşitli kişilerden gelen çok sayıda iyi belgelenmiş şikayete dayanarak şirketten ihraç edildi. Aksi takdirdeki herhangi bir ima tamamen yanlıştır, ” dedi.

Riot’un açıklamasında ayrıca:

Yönetim kurulunun özel bir komitesinin tarafsızlık ve şeffaflığı sağlamak amacıyla; dışarıdan bir hukuk firmasının yardımıyla soruşturma yürüttüğü de belirtildi.

O’Donnels’in avukatları, basın zamanına kadar bulunulan yorum taleplerine yanıtsız kaldı.

https://esporgazetesi.com/red-dead-redemption-ii-nasil-gelistirildi-1/
Ayrıca yapımı yıllar süren Red Dead Redemption 2 oyunun gelişim aşamalarını ele aldığımız seriye göz atmanızı şiddetle öneririz.

The Washington Post tarafından 7 Ocak’ta edinilen dosyada O’Donnel, Laurent’in karısının olmadığı zamanlarda onu kendisiyle seyahat etmeye ve evine çalışmaya davet ettiğini iddia ediyor. Hatta iç çamaşırlarına dikkat çeken astronomik sayıda cinsel yorumda bulunduğu da bu iddialar arasında.

Laurent, dosyaya göre O’Donnell’e evinde yalnız kaldıklarında onunla başa çıkıp çıkamayacağını” sordu.

Davaya göre, O’Donnel direndiğinde; Laurent bu duruma kızdı ve düşmanca bir tavır sergiledi. O’Donnel’i işyerindeki sorumlulukları sınırlıydı ve nihayetinden işten çıkarıldı.

O’Donnel’in avukatı Michael Baltaxe, dosyada; “O’Donnel, Laurent’in bu davranışıyla, açıkça ve dolaylı olarak iş avantajlarının ve işinde kaybedeceği herhangi bir şeyin olmamasının; O’Donnel’in cinsel davranışları kabul etmesini şartlandırdığına inanıyor,” diye yazdı.

Dosya ayın zamanda O’Donnel’in cinsiyetine yönelik küçük düşürücü yorumların; “taciz edici bir üsluba” sahip olduğu ve “yıpratıcı” olduğu için onu alaya aldığı suçlamaları da içeriyor. O’Donnell, Laurent’in kendisine, tonunun “daha kadınsı” olması gerektiğini ifade ettiğini iddia ediyor.

Salı akşamı, The Post‘a gönderilen ikinci bir açıklamada, bir Riot sözcüsü O’Donnell’in feshine ilişkn açıklamasında ek ayrıntılar verdi. “Açıklığa kavuşturmak gerekirse, bu kişi hem çalışanlardan hem de dış ortaklardan gelen bir düzineden fazla şikayeti takiben ve bu endişeleri gidermek için yapılan birçok görüşmeden sonra işten çıkarıldı.”

League of Legends” ve “Valorant” gibi oyunların geliştiricisi ve yayıncısı olan Riot Games; 2018 yılında şirketin cinsiyetçilik kültürünü bir Kotaku ifşasının ardından manşet olmuştu. Yazı, kadınların düzenli olarak terfi ettirildiği bir ortamı ve aşağılaıyıcı-ayrımcı davranışların normal görüldüğü kökleşmiş bir; “kardeş kültürü” olan şirketi ana hatlarıyla belirtti. Kotaku’nun hikayesi, bir sınıf eylemi (bkz; Sınıf Eylemi davaları) cinsiyet ayrımcılığı davasına yol açtı.

Ayrıca, Riot’un merkezinin de bulunduğu Kaliforniya’daki düzenleyiciler, iki ayrı soruşturma başlattı.

O’Donnel, Ekim 2017’den Temmuz 2020’ye kadar şirkette çalıştı. Aynı ay Laurent, video oyun endüstrisindeki diğer yöneticilere ve liderlere; şirketin zorlu iç denetimini ve kültürünü geliştirmek için attığı adımları yansıtan bir açık mektup yayınladı. Laurent, “The buck stops with the CEO (CEO görevini başkasına devretme),” başlıklı bir bölümde, görevi o kadar ciddiye aldığını yazdı ki şirketin 1 Ocak 2020 ‘ye kadar yeterince değişmediğini tespit ederlerse; yönetim kuruluna onu kovma talimatı verdi.

Dosyaya göre; Laurent’in tacizi, işe başladığı andan itibaren başladı ve işten çıkarılıncaya kadar devam etti.

Bir Riot sözcüsü yaptığı açıklamada, “CEO’muz bu süreçte tam işbirliği ve desteğini taahüt etti ve tüm iddiaların derinlemesine araştırılmasını; uygun şekilde çözülmesini sağlamaya kararlıyız,” dedi.

O’Donnel’in başvurusu, Riot ‘la ilgili yüksek profilli başka bir davadan farklıdır. Kotaku’nun 2018 tarihli makalesinin ardından, hukuk firması Rosen Saba LLP, Riot’a karşı bir sınıf eylemi cinsiyet ayrımcılığı davası açtı; Riot, 2019’un sonlarında bu davayı 10 Milyon dolara çözdü.

Bununla birlikte, Kaliforniya’daki iki eyalet kurumu, Adil İstihdam ve Barınma Bakanlığı ile İşten Sorumlu Komiserlik; cinsiyet ayrımcılığı davasındaki davacıların çok daha büyük bir meblağ olan 400 Milyon dolar alabileceğini duyurdu. Bu rakamı Riot, “gerçekte temeli olmayan click-bait numarası” olarak nitelendirdi ve reddetti.

Los Angeles County Yüksek Mahkemesi’nin 25 Ocak’ta verdiği karar, davayı daha da karmaşık hale getirdi. Mahkeme daha sonra, toplu davadaki davacılardan biri hariç tümünün şikayetlerinin; Riot’un 400 milyon dolarlık rakamın ilk kez ortaya çıkmasından sonra aradığı bir çözüm olan tahkimde (Hakem kararıyla) ele alınacağına karar verdi. Mahkeme ayrıca, Riot’un Kasım 2013’ten itibaren kadın çalışanlarla yaptığı tüm uzlaştırma ve kıdem sözleşmelerini imzalamak zorunda kalacağına karar verdi.

Dava sürüyor…

İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments