1. Anasayfa
  2. CS:GO

Counter-Strike Büyük Lügatı

Counter-Strike Büyük Lügatı
0

Counter-Strike :Global Offensive 2012 yılında hayatımıza girmiş ve çıktığı tarihten beri popülerliğini korumayı basarmış bir oyun olarak günümüzde konumunu koruyor. Peki ya sekiz yıldır birlikte olduğumuz oyunu ne kadar iyi biliyoruz? Oyuncular arasında kullanılan bazı Counter-Strike ‘a özgü kelimeler iletişimi kolaylastirabiliyor. Bazen de anlamını bilmediğimiz hakaret içerebiliyor…

Önerilen içerik: Valorant Turnuvalarında En Çok Para Kazanan Oyuncular

Anlamını bilmediğimiz kelimeler oyun içinde kullanıldığında bazen afallayıp kalabiliyoruz, bundan yola çıkarak diğer oyuncular eğer terimlere hakim değilseniz size pek hoşgörülü yaklaşmıyor. Bu yönden Counter-Strike :Global Offensive ‘i öğrenmeyi dik bir yamacı tırmanmaya benzetirsek pek haksızlık yapmış olmayız. Bu nedenle terminoloji, oyun içi kültüre ne kadar uyum sağladığınız konusunda büyük bir etken olabilir.

https://esporgazetesi.com/cs-go-oyuncularinin-isimleri-nereden-geliyor/

Hayatınızda hiç izlediğiniz bir televizyon programını, dizi veya filmi ve onlara özgü terimleri hiç izlememiş birine açıklamayı denediniz mi? Counter-Strike kültürünü ve dilini de anlatmak buna çok benzer. Counter-Strike ‘ın karmaşık dünyasında kullanılan argo veya oyun içi terimleri sizler için detaylı bir şekilde alfabetik olarak derledik. Klavyenizden ctrl+f tuş kombinasyonunu kullanarak sayfada açılacak olan kelime arama bölümüne aradığınız kelimeyi yazarak da kolaylıkla bilgi edinebilirsiniz. Keyifli okumalar…

#

  • 1g: Kendi molotof veya bombası ile yanlışlıkla intihar eden oyunculara söylenen kışkırtıcı terim. Bu terimin çıkış kaynağı ise “summit1g”. Jaryd “summit1g” Lazar 2016 DreamHack etkinliğinde bunu yaparak takımının kaybetmesine yol açmıştı.

A

Anti-Cheat (AC): Hile kullanan oyuncuları tespit etmeye yarayan program.

vac

Ace: Bir oyuncu tarafından bir round içinde rakip takımdaki tüm oyuncuların öldürülmesi durumu.

ADR (Avarage Damage per round): Bir oyuncunun tek bir turda ne kadar hasar verdiğini gösteren bir değer.

pal7m0s6ly6z

Aimbot: Silah namlunuzun otomatik olarak düşmana kitlenmesi sağlayan bir hile programı. Ayrıyeten otomatik olarak hedefe kirlenmesinin yani sıra kitlenir kitlenmez otomatik olarak ateş eden versiyonları da mevcut.

https://youtu.be/LwH95XdTM4k

Aimpunch: Eğer çelik yelek almadıysanız takip oyucu tarafından öldürücü bir hasar aldığınızda ekranınız şiddetli bir şekilde titrer işte buna verilen isim.

Anchor: Haritanın kenarlarinda bomba alanını koruyan oyuncuya verilen isim.

Anti-Eco: Tam teçhizatlı takimin para durumunu koruması için eco yapan takıma karşı kazanması gerektiği durum.

Anti-Flash: Bir oyuncunun flash patlamasının etkilerinden kaçınması için duvara bakması durumudur. Aynı zamanda hile programlarında da bu seçenek mevcut olmakla beraber flash bombasının etkilerini yok saymaktadır.

Anti-Strat: Bir takımın, diğer takimın stratejisini bildiği ve rakibinin ne yapacağını tahmin ettiği durum.

Auto: Yarı otomatik shotgun silahlara verilen isim. Aslında Counter-strike camiasında hiç sevilmeyen ve arkadaş ortamında genellikle yasak olan silah. (CT – Scar 20 / T – G3SG1)

1805677732 preview 20190716123807 1

Aim: Cross adı verilen silah nişangahını rakip oyuncuya isabet ettirme, doğrultabilme yeteneği. Aim çalışmaları için mevcut topluluk yapımı haritalar bulunmaktadır.

B

Bait: Avantajsız bir durumdayken rakibi yemlediğiniz bir taktik ile avantajlı duruma geçmek. Mesela T takımı için bir örnek verirsek takiminizin 4 oyuncusundan A bölgesine gitmesini isteyip rakibi o bölgeye çekerek bombayı taşıyan kişinin B bölgesine gitmesine yol açmak klasik bir bait örneğidir.

Bhop (Bunnyhop): Oyuncuların harita üzerinde normalden daha hızlı hareket etmesine izin veren yetenek gerektiren zıplama hareketi.

Boost: Bir oyuncunun eğilip diğer oyuncunun üzerine çıkmasına izin vermesi durumunda oyuncunun zıplayarak ulaşamayacağı yüksek konumlara ulaşması durumu.

Buy out: İlk yarı biterken ya da oyunun son roundları zamanlarında paranın tamamını kullanarak mümkün olduğunca fazla ekipman almak anlamına gelir.

C

Crabwalk: Bir oyuncunun çift baretta veya bıçağı eline alarak çömelmesi ve harita üzerinde hareket etmesi durumu.

Ct: Rehineleri ve bomba bölgelerini koruyan Counter Terörist takımı.

steamuserimages a.akamaihd

Clutch: Takımınızın yaşayan tek oyuncusunun rakip takımın hayatta olan birden fazla oyuncusuna karşı roundu kazanması durumudur. Bunun dünyadaki en başarılı örneklerini olofmeister’dan Turkiye’de en başarılı örneklerini ngiN’den görüyoruz.

Crossfire: Çapraz ateş anlamına gelen bu terim birden fazla oyuncunun farklı açılardan bomba bölgesini korumak ayni girişe baktiklari durum.

Comp: Competitive kısaltması olan bu terim Counter-Strike :Global Offensive ‘da bulunan 30 roundluk rekabetçi oyun tipini ima etmektedir.

Cyka Blyat: Yaygın olarak meme tarzında söylenen bir Rus hakareti. Dünyada artık bu hakarete alınan pek fazla insan yok daha çok dalgaya alınıyor tabii Ruslar hariç…

https://youtu.be/ZS_P8oEjxTA

D

Default: Bir turun başlangıcında bir takım tarafından kullanılan standart bir strateji.

Demo: Önceki maçın videosunu tekrar izlemek.

Dink: Rakibi kafadan vurmaniz veya bir rakip tarafından kafanızdan vurulmaniz durumunda ölmeme durumudur. Olofmeister bizlere hem clutch hem de dink örneğini bir arada gösteriyor.

Drop: Parası olmadığı için silah alamayan takım arkadaşınıza silah atmaniz durumuna verilen isim veya tam tersi olarak başka bir takım arkadaşınızın size silah atması durumu.

Dry-peek: Flashbang kullanmadan saldırma durumuna verilen isim fakat çok yaygın bir kullanımı yoktur.

E

Eco: Daha iyi silahlar için yeterli bütçe olmadığı için bir ekibin toplu olarak paralarını biriktirmesi ve turu başlangıç tabancalarıyla ( T-Glock/CT-Usp ) veya p-250 gibi ucuz tabancalarla oynaması durumu.

Eco-Frag: Eco yaptığınız elde sizden daha donanımlı techizata sahip bir oyuncuyu öldürme durumu.

Economy: Para durumunuza verilen isim. Diğer yandan ‘eco’ teriminin kısaltılmamış tam adı.

a7644d8353cbe56fd2de66ea5a549c8a

EPL (ESL Pro League): Turnuva organizatörü ESL’nin ev sahipliği yaptığı uluslararası Counter-Strike: Global Offensive ligi.

Exec: Ekibin koordineli olarak baskın yaparak veya el bombaları kullanarak hücum ettiği bir bölgeyi düşmandan arindirmasi durumu.

Exit-Frag: Ct veya T ekibinin bomba patlaması veya çözülmesiyle biten roundun sonunda rakip takımdan silah koruyan kişiyi öldürmesi ve rakip takım ekonomisine bu yolla zarar vermesi durumudur.

Exit frag terimi, sadece kaybeden takımın silah koruyan oyuncusunu öldürmekten ziyade videodaki gibi kazanan oyuncuları öldürerek silahlarını düşürmesi durumuna da söylenir.

Ez(Easy): Şüphesiz en çok kullanılan kelimelerden bir tanesi konumundadir ve genellikle sinir bozucudur. Bir durumu veya takımı kolay olarak tanımlamak için kullanılan, genellikle sportmenlik dışı bir şekilde kullanılan terim.

F

Fake: Fake atmak… Kazanma şansını artırmak için bir düşman oyuncuyu veya takimi aldatma eylemidir. s1mple’dan güzel bir fake örneği…

Flash: Flashbang demesi biraz uzun bir kelime olduğu için oyuncular arasında flash denir kısaltılmış olarak.

Force(buy): Bir oyuncu veya takımın parası düşük olmasına rağmen ivme yakalamak veya roundu kazanmak amacıyla silah ve techizat alması eylemidir. ‘Eco’ terimin zıttıdır.

FPL (FACEIT Pro League): FPL, Faceit Pro League’in kısaltmasıdır. Burada oynamak için ya davet almanız gerekmekte ya da FPL-C’de başarılı olmak gerekmektedir. FPL-C için 10 levelde iyi performans gösterip aylık iyi bir derece yapmanız yeterlidir. Faceit ise 10 levelden oluşan üçüncü parti rekabetçi sistemidir hile barındırmamasıyla ünlüdür.

https://www.youtube.com/watch?v=iC76SlfiV_A

Frag: Skor tablonuzdaki Kill/Death göstergesine verilen genel ad. Frag kasmak genellikle kill kasmak, kill/death oranını arttırmak için kullanılır. “Fragım bozuldu!” Tarzındaki serzenişler ise örneğin 7 kill/0 ölüm gibi güzel bir fragınız varken 7/1 – 7/2 konumuna veya daha fazla ölümlerle bu oranın düşmesine yapılan serzeniştir.

Full save: Bir takımın çok düşük olan ekonomisi nedeniyle hiçbir şekilde para harcamaması gereken tur. ‘Full eco’ şeklinde de tabir edilir.

Flick Shot: Siz AWP ile çok daha farklı bir yere odaklanmışken, farklı bir yerden çıkan rakibi anında öldürme durumuna verilen isim.

G

GG(good game): Bir maçtan sonra sohbete yazılan sportmenlik hareketi. Genellikle, well-played(Wp) terimi ile birlikte kullanılır.

Gh(Good-half): 30 roundluk bir rekabetçi karşılaşmasının 15. roundundan sonraki takımların değişmesi sırasında kullanılan sportmenlik dostu hareket.

Glass Cannon: Oyuncunun bir raundda Awp haricinde hiçbir şey almamasına verilen isim.

GLHF(Good luck have fun): Oyunun başlangıcında söylenen sportmenliğe uygun bir davranış. Iyi eğlenceler ve iyi şanslar anlamına gelmektedir.

Gamble stack: CT ekibinin bir bomba bölgesine T takımının tersi yöne gitmesi riskini alarak daha fazla adam konumlandirmasi durumu. Mesela CT takımındasınız rakip 4 el B bölgesine gitti. Bu el A bölgesine geleceğini varsayarak daha çok oyuncuyla birlikte A bölgesini savunmaya verilen isim.

H

Hand cannon: Bir oyuncu tarafından bir roundda sadece Desert Eagle tabancasının alınması durumu.

HF: GLHF benzeri sportmence bir hareket bir söz. Have fun ( iyi eğlenceler ) anlamına gelmektedir.

HS(%): Oyuncunun yüzdelik değerde kafadan vurma istatistiği. 100 öldürmeye sahip bir oyuncu 80 öldürmeyi kafadan vurarak yaptıysa bu oran %80 olacaktır.

hs percentage
Via; HLTV

I

IGL(in-game leader): Round sırasında veya öncesinde takımdaki stratejiyi kuran ve komutları veren oyuncu.

IBP (iBuyPower): Daha önce şike nedeniyle Valve Majors’tan men edilen kötü şöhretli Kuzey Amerika takımına sponsor olan bir bilgisayar üreticisi. Şike yapıldığını dolaylı yoldan söylemek için nadiren kullanılıyor.

I’m feeling thank you: Pala Gilroy Sen ile yapılan bir röportaj sırasında Space Soldiers döneminde Can”XANTARES” Dort Kardes tarafından popüler hale getirilen bir cümle. O dönem Mousesports oyuncuları tarafından yaygın olarak bu söz oyun sonrası röportajlarda şaka maksadıyla söylenirdi.

J

Jiggle Peek: Bir duvarın kenarından A-D-A-D tuşlarına hızlı hızlı basıp kendini bir gösterip bir göstermeme durumudur. Genellikle rakip oyuncuyu baitlemek -yemlemek- amacıyla yapılır.

Juan Deag (One Deag): Desert Eagle tabancası ile genellikle kafadan olmakla birlikte tek mermi ile öldürme/öldürülme durumudur.

Jump Throw: Harita üzerinde nişan alinmiş bir noktaya zıplayarak bomba atma eylemi. Taktiksel bomba kullanımlarında sıkça kullanılan bir terim.

https://youtu.be/7y_w1g8yJdw

K

KQLY: Bu terim esasında, Vac-Ban yemiş kötü şöhretli bir oyuncu olan Hovik “KQLY” Tovmassian ‘ın ismine ithafen ortaya çıkmıştır. Terim, KQLY ‘in vac-ban yemesine neden olan zıplarken birini vurma eylemini temsil etmektedir.

Kobe: Efsanevi basketbolcu Kobe Bryant anısına Counter-Strike topluluğu tarafından genellille uzun mesafeden rakip oyuncunun direkt üstüne bomba atıp öldürmesi durumunda söylenen terim.

KZ: Oyuncuların bazı hareketleri pratik yaparak pekiştirmesi için topluluk sunucularında bulunan bir oyun modu.

L

Legit: Overwatch’ta bile belli olmayan, yasal olarak tabir edilen modlardır. Hile veya mod üreticilerinin iddiasına göre insan reflekslerine özel olarak kodlanmış, hiçbir şekilde belli olmayan modlardır. Hile programlarında kullanılan hafif hile özelliklerine sahip moda verilen isim.

Legged: Bir Awp tarafından 87 hasar yemek veya bir awp ile 87 hasar verme durumudur.

Lit: Bir oyuncunun ne kadar hasar aldığını belirtmek için bir sayı ile kullanılan bir terim. (örneğin lit 95 dendiğinde ‘100-95=5’ HP kaldığı ifade edilir)

“Lit 99” yani 1 canı kaldığ ifade edilen oyuncunun bomba çarpması ile ölmesi anı.

Lurk: Rolü, haritayı gezerek doğru zamanda doğru yerde olarak rakibi savunmasız yakalayan oyuncuya verilen isim.

M

MM(Matchmaking): Rekabetçi eşleştirmeleri kasteden bir kısaltma. “MM girelim” ile “Rekabetçi girelim” aynı anlama gelmektedir.

Molly: Taktiksel bomba kullanma eylemi.

N

NA(North America): Topluluk içerisinde Kuzey Amerikalı oyuncuların Avrupalı oyunculardan kötü olduğu görüşü hakim. Bundan yola çıkarak yapılan espritüel içerikler ‘NA CS’ şeklinde sıfatlaşmış bir terimin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Kötü oynayan oyunculara genellikle ‘NA CS’ sıfatı yakıştırılır.

Nade Stack: Bir takimin oyuncularının toplu bir şekilde aynı bölgeyi bombalaması eylemidir.

Net graph: Ekranın köşesinde geliştirici konsolunu gösteren bir kod. Konsola “net_graph 1” yazdığınızda ekranda; ping değerleri, FPS değeri, tickrate, loss ve choke bilgileri yer alacaktır.

8623e9d4d1756e25c4f500efa726ac1a

Ninja Defuse: CT ekibine mensup oyuncular tarafından rakip oyuncular hayattayken, onlar farkına varmadan bombayı etkisiz hale getirme eylemidir.

NS(Nice Shot): Takım arkadaşınızın veya rakip birisinin güzel bir vuruşunu övmek amacıyla kullanılan sportmence bir terim.

Bu tarz güzel vuruşlara kurban giden oyuncular tarafından kullanılan terimdir ; NS

NT(Nice Try): Kaybedilen bir rounddan sonra takımınızı veya takım arkadışınızı cesaretlendirmek, motive etmek maksadıyla söylenen terim.

N1(Nice One): Bir takım arkadaşınızın veyahut takımınızın kararını övmek amacıyla söylenen bazen alayvari olabilen bir terim.

O

One Tap: Genellikle Ak-47 ve Deagle ile yapılan rakip oyuncuyu kafadan tek kurşun ile vurmaya söylenen terim. En güzel örnekleri “The One Tap Machine” lakabıyla bilinen “ScreaM” ile birlikte “Hiko” ve “Shroud” tarafından gözlemleyelim.

One Way: Düşman sizi göremezken sizin düşmanı görebileceğiniz açıyı yaratacak teknik olarak atılan smoke bombası durumudur.

 

P

Peek: Aniden kendinizi gösterip düşmanı öldürmeniz durumudur. Örneklerle açıklamak gerekirse; awp tarafından tutulan bir kapıdan haberdarsınız ve awpli oyuncuyu vurmanız gerekiyor, awp görüş açısına kendinizi çok hızlı gösterip genellikle tek mermi ile awpli oyuncuyu etkisiz hale getirmek durumudur.

Pick: Genellikle sniper kullanan bir oyuncunun, haritanın belli taktiksel bölgelerinde pusu kurarak farkedilmeden düşmanları indirmesi anlamına gelir.

Playing off contact: Takım oyuncularının konum alarak oynaması durumudur. “Temas Dışı Oynama” anlamına gelen bu terim planlanmış bir oyun tarzı olmakla “baitten” ayrılır. Konum aldıkları durumdan oyuncular, takım oyuncularından herhangi birinin düşmanla olan ilk temasından sonra çıkarlar.

Play for picks: Bir takımın pasif, güvenli ve gevşek oynaması ve aynı zamanda düşman takımını öldürmeye çalışması anlamına gelen saldırı veya savunma üzerine yapılan bir taktik; genellikle IGL tarafından başka bir tur ortası çağrısı ile bu tarz bir strateji oluşturulur.

Pop-flash: Bir oyuncunun rakip oyuncuyu tamamen kör edecek kadar iyi flash atması ve rakibin tepki vermesini önleyerek konumundan uzaklaşması veya rakibi etkisiz hale getirme durumudur.

Pre-aim: Görmediğiniz bir rakibin nerde olabileceğine dair tahminde bulunup nişangahınızı o konuma hazır hale getirme durumudur. Örneklerle açıklamak gerekirse; bir kutunun yanında pusan bir oyuncu var ve bundan haberdarsınız, nişangahınızı ona göre ayarlayıp karşısına çıkar çıkmaz rakibin üstüne gelmesi durumudur.

Pre-Fire: Bu terim Pre-Aim ile iç içedir. Nereye pustuğundan veya nerede olduğundan haberdar olduğunuz bir oyuncuya nişangahınızı ayarladıktan sonra(Pre-Aim) karşınıza çıkar çıkmaz ateş etme durumudur.

PUG (pick-up game): ESEA veya FACEIT gibi üçüncü taraf bir sunucuda gerçekleştirilen eşleştirmeli oyunlara verilen isim.

Q

Quasi-buy: Kazandığınız bir turdan diğerine geçtikten sonra alınan yarı-satın alma işlemine verilen isim. Var olan tüfek vs. gibi ekipmanlarınıza ek olarak genellikle;kevlar yenilemesi, bomba takviyesi veya pistol değişimi gibi satın alım işlemidir.

Queue: “Sıra” anlamına gelen bu terim, eşleştirmeli maçlarda maçın bulunması için bulunduğunuz konumdur. “Maç bulmak için ‘Sırada'”…

cb0q2z93vvb21

R

Rage hack: Spin BOT (mevlana), resolver gibi özellikleri içeren modlara bu isim verilir. Düşmanlarınıza bakmadan bile hepsini aynı anda katledebilirsiniz. Rage kelimesinin Türkçe karşılığı öfkedir. Bu modlar da öfkelendiğinizde başvurup, düşmanlara bakmadan hatta oyuna bile bakmadan herkesi katledebileceğiniz modlardır. 

Reset: Bir roundu kaybettiken sonraki roundu kazanarak rakip takım ekonomisini alaşağı etmek ve tam teçhizat çekmeleri için 1-2 round ‘eco’ yapmaya zorlama durumudur. Örnekle açıklamak gerekirse; Pistol roundunu kazanan takım öteki roundu kaybederse ekonomisi berbat bir konuma gelecektir ve tekrar düzelmeleri için ‘eco’ yapmaları gerekecekken rakipleri bir önceki roundu kaybettiğinden “kaybetme bonusu” da alarak ekonomik açıdan tek bir el ile şaha kalkacaktır.

Rush: Genellikle rakibi gafil avlamak ve pozisyon almalarını beklemeden saldırıya geçmek için koşar adımlar ile rakibe saldırmak anlamına gelir. Düzgün yapıldığında çarpıcı sonuçlar alabilirken daha düşmana gelmeden önünüzde patlayan bir flash bombası ile gözünüzü açmadan öledebilirsiniz.

R-dub (RWS): ESEA adlı üçüncü taraf hizmetinde bir oyuncunun takımın genel başarısına sağladığı katkı için kullanılan bir terim.

Rotate: Bir oyuncunun rakipten bir oyuncuyu düşürdükten sonra ya da taktiksel olarak takım halinde haritadaki konumunu değiştirme hamlesidir.

S

Save: Bir oyuncunun kazanma ihtimali görmediği veya kazanmaya çalışırken ölme riskini almak istemediği durumlarda silahını bir sonraki round için koruması ve bu amaçla rakipten kaçması, gizlenmesi durumudur.

Script: Oyunda kullanılabilen ve oyun içindeki kodları aktif ederek oyuna ekstra özellikler katan bir komut dizisidir. Yani oyun içindeki kodlardan faydalanarak oluşturulan özelliklerin toplamıdır. Script “alias” komutu ile bir atama gerçekleştirerek, oyun içinde o atama ile neler yapılacağını önceden tasarlamamıza yaramaktadır. Örnek verecek olursak yere bir silah attığımızda, aşağıya takım konuşmasından “silah attım” gibi bir yazı yazdırabilirsiniz. Ya da ölünce düşmana kaç vurduğunuzu ekranın hemen yukarısında görebilirsiniz. Scriptler oyun dosyalarının içinde bulunan bir config (.cfg) dosyasının içine komutları ekleyerek kolayca yapılabilir. Birçok topluluk sunucusunda yasak olan komutlar bulundurmakla beraber profesyonel oyuncuların “rate” ayarlarını vs. legal olarak alabilirsiniz.

Smurf: Yüksek rütbeye sahip oyuncunun kimliğini gizleyerek düşük rütbeli insanlarla oynaması için açtığı yeni hesaplarla oynaması durumudur. Counter-Strike başta olmak üzere bu durum pekçok oyunda yasaktır. Para karşılığında düşük rütbeli hesapları yüksek rütbeye yükseltme işlemi ban sebebidir.(Elo Boost)

Spinbot: Türk topluluğundaki adı “Mevlana” olan bir hile programıdır. Dönerek hareket etme özelliği sayesinde hedef alınmasını zorlaştıran ve kullandığı “Aim-bot” gibi çeşitli programlar ile rakibin oyun zevkini batıran bir hile programının ismi.

Strafe: Tek tuşa basılarak yapılan doğrusal hareket. – Örnek vermek gerekirse “W” tuşundan başka tuşa basmayarak dümdüz hareket etme eylemi-

Strat: “Strateji” sözcüğünün kısaltımış halidir.

Support: Takımdaki rolü; bir roundun çoğunluğu boyunca bomba alanlarını tutmak ve roundu kazanma şansını artırmak için flashbang gibi yardımcı el bombaları atan, kullanan oyuncu.

Swag7: MAG-7 silahı için kullanılan bir diğer isim.

WK3E3PcSPCyMDPJeZgTL

T

Terrorist (T): Bomba çözme veya rehine görevlerinin bulunduğu haritalarda, bomba kurmak ve rehineleri korumak görevlerini üstlenen ofansif takım.

steamuserimages a.akamaihd 1

Tagged: Sağlığı son derece olan düşük olan bir oyuncuyu tanımlamak için kullanılan terim. “Lit” ile benzerdir.

Tilt: Bir oyuncunun; roundun veya oyunun sonucuna ya da bir oyuncuya sinirlenmesi, kızması.

TK(Team-Kill): Bir oyuncunun kendi takım arkadaşını kasıtlı veya kazara öldürmesi durumudur.

TO (tournament organizer): Counter-Strike :Global Offensive turnuvalarını yürüten kuruluş. (ESL, DreamHack gibi…)

Toggle: Hileyle veya konsol yardımıyla bir özelliği bir tuş aracılığıyla açıp kapatma veya geçiş yapma işlemi.

Trick Shot: Dönerek havalı bir şekilde AWP ile yapılan isabetli vuruşlara verilen isim.

https://www.youtube.com/watch?v=2af5nHWUovA

U

Unluko Maluko: Bir durumu şanssız göstermek için dönemin Fnatic oyuncusu Jesper “JW” Wecksell tarafından popularize edilmiş terim.

Utility: Bir takım veya bir oyuncunun kaç adet bombası, kevlar/kask veya defuse kite sahip olduğunu belirtmek için kullanılan terim.

V

VAC(Valve Anti-Cheat): Valve tarafından yaratılmış ve firmanın tüm oyunlarında hilelere karşı bir koruma duvarı oluşturan program.

Volvo: Oyunun yaratıcısı Valve için bir nickname.

W

Walling: Hile programı vasıtasıyla duvar arkasını görme durumudur.

download

Whiff: Boşa atılmış, isabetsiz vuruşlar için kullanılan bir terim.

Wide-peek: Peek işleminin geniş bir açıyla yapılmış halidir. Bir duvarın kenarında veya uygun bir açısı doğrultusunda, duvarın hemen yanından değil de daha açıktan geniş bir açıyla aniden ortaya çıkma durumudur.

WP(Well-Played): ”İyi oynadın anlamında gelir. Oyun sonunda veya round sonunda kullanılır. Dostluğun kazandığı zamanlarda küfür yerine nazikçe söylenen terimdir.

Wall Bang: Duvar arkasından yapılan vuruşlar için söylenen terim.

X

Xhair: Crosshairin kısaltılmış halidir.

X-ray: Önceki bir oyunun demosunu veya overwatch videosu izlerken duvarların arkasını görme yeteneği; geliştirici konsolu komutu olan “spec_show_xray 1” etkinleştirilerek yapılır.

Y

Yprac: Belirli bir beceriyi geliştirmek, pratik yapmak için faydalı uygulama haritaları oluşturan bir web sitesi. (örneğin prefire practice)

Z

Zeus’ed: Zeus ile öldürülme durumudur.

https://esporgazetesi.com/csgo-turnuvalarda-encok-kazanan-oyuncular/
İlginizi Çekebilir
Abone ol
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments