Geçtiğimiz günlerde Riot, 2.10 yamasını atlayacaklarını ve bunun yerine Haziran’da çıkması beklenen 2.11 yamasına geçeceklerini belirtmişti. Riot Games geliştiricilerinden Riot Nu, 2.10 yamasının atlanmasının nedeninin, oyun motorunu güncellemek olduğunu açıkladı.
Valorant’ın gelişimindeki en önemli etkenlerden biri kesinlikle güncellemeler, ve bunlar ile yapılan dengelemeler. Güncellemeler, oyuncular ve geliştirici takım arasında iletişime imkan tanırken aynı zamanda ajanların, ajan özelliklerinin ve silahların dengelemeleri için de büyük önem taşıyor.
17 Mayıs’ta Riot’tan gelen habere göre geliştiriciler, 2.10 yamasını atlayacaklarını, ve bunun nedeninin “oyun motoru güncelle değişikliği” olduğunu açıklamıştı. Ancak oyuncuların bu kararın nedenini daha iyi anlaması adına Riot geliştiricisi Nu, bunun ne anlama geldiğini ve güncelleme zamanlamasında ne gibi etkileri olacağını açıkladı.
Nu’nun Oyun Motorunu Güncellenmesi ile ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklama şöyle:
“Oyun motoru güncellemesinin ne olduğuna dair birçok soru aldım. Valorant, Unreal Engine 4‘ün oldukça modifiye edilmiş bir versiyonu üzerinden programlandı. Epic, UE4’ü, yeni özellikler, araçlar ve düzenlemeler ile sürekli geliştiriyor. Biz de onların sıkı çalışmasını, oyunumuzu güçlendirmek için kullanıyoruz. Epic, yılda birkaç kez UE4’ün daha küçük versiyonlarını çıkarıyor. Bu güncellemeler, oyun geliştiricileri için birçok fayda sağlıyor. UE4.25’in yama notlarına örnek olarak bakabilisiniz — 213 sayfa.
Teknik olarak oyun geliştiricileri, motor üzerinde küçük birtakım değişiklikler yapar, programın amaçladıkları gibi çalışıp çalışmadığını kontrol eder ve beklenmedik sorunlara bakar. Küçük modifiyeler, daha az risk demektir. Motoru güncellemek ise on binlerce kaynak dosyasıyla oynamak demek. Peki bu riskin nasıl üstesinden geliyoruz?
Bu süreçte hatalar (bug) olacaktır, ve bunlar genellikle garip olur. Bizim önceliğimiz, bu hataların oyunculara ulaşmaması – hatta ideal olarak geliştirme ekibinin geneline ulaşmaması. Motor güncellemesi çalışmalarını izole etmek bu nedenle önemli. Bu motor güncelleme çalışmalarının çoğu, ekibimizdeki özel “entegre etme” dalı içerisinde yapılıyor. Epic’in son motorunun kaynak kodunu alıp, bunu Valorant kaynak kodu ile birleştiriyoruz. Bu işin zorluğu, UE4’e ne kadar değişiklik yaptıysak o kadar artıyor. Araçlar, kodları birleştirme aşamasında oldukça işimize yarıyor, ancak çakışmaları genellikle binlerce kaynak dosyasına bakıp manuel olarak düzeltmemiz gerekiyor. Bu aşamada, oyunu yürütüp test edemiyoruz, bu nedenle de yapılan ve görülen hataları not alıyoruz.
Kodları birleştirme aşamasındaki problemleri hallettikten sonra, oyunu inşa etmeye başlıyoruz. Genellikle birkaç bin hata ile karşılaşıyoruz, ancak bunların çoğu mekanik hatalar oluyor (örneğin bir kodun sonuna “;” koymayı unutmak ve yazım hataları yapmak gibi) ve bunları çözmek bizim için kolay.
Daha sonraki aşamamız, kodun çalışmasını etkileyen hatalara bakmak. Yeni bir motor kullandığımızda neredeyse her zaman ilk kez oyunu çalıştırmak, oyunun çökmesi ile sonuçlanıyor.
Oyunun hatasız bir şekilde çalıştırdığımızda, otomatik testler devreye giriyor ve yeni motoru test ediyor. Bu bizim için birçok “bug”ı eliyor. Örneğin “her silah hasar veriyor mu” ya da “bomba kurulabiliyor/çözülebiliyor mu” gibi şeyler kontrol ediliyor. Bütün otomatik testler tamamlanınca, otomatik testlerin yakalamadığı herhangi bir hata var mı diye kontrol etmek adına bir oyun testi yapıyoruz. Bu noktada bulduğumuz örnek bir hata: eğer ayarlarda “Bloom” kapalı ise ekran tamamen siyah görünüyor.
Bu oyun testlerinde bulunan hataları giderdikten sonra kalite kontrol ekibi, motoru test etmeye başlıyor. Kalite kontrol (QA) ekibinden daha önce bahsetmiştim, kendileri sihirbaz gibi. Oyunu durmadan oynayıp her şeyi deniyorlar. QA işimizi kontrol ediyor, mühendisler düzeltiyor. Kalite kontrolde geçen birkaç haftanın ardından oyun genellikle stabil oluyor ve göze batan hatalar küçük hatalar oluyor. Yeni motoru ana geliştirme birimimize getirip tekrar üstünden geçiyoruz. Bütün ekip geliştirmeler, oyun testleri ve kalite kontrolleri için bu motoru kullanıyor.
Motorda birçok şeyi değiştireceğimiz için, oyunun stabilize etme zamanını arttırmak istedik, bu nedenle de 2.10 yamasını atlama kararı aldık. Bütün geliştirme ekibi olarak, motoru siz oyunculara yollamadan önce, bir ay boyunca deneyeceğiz. Eğer işimizi iyi yapabilirsek, motorun değiştiğini anlamayacaksınız bile. Motoru güncellemekteki amacımız denklik sağlamak. Oyun oynarken hata alan bazı oyuncular için çözümlerimiz var (hatta en çok alınan hatalarımızdan biri çözüldü!) ancak bu işin büyük bir kısmı, oyuncular tarafından fark edilmeyecek, sahne arkası değişiklikler. Oyunun temelini güncelleştiriyoruz ki ileriki geliştirmelerin önünü açabilelim.“
Hayırlısı olsun