Daha önce Eternal Fire koçluğu yapan, güncel olarak ise Galatasaray Espor’da VALORANT koçu olan Timur “bishop” Şengül ile çok keyifli bir röportaj gerçekleştirdik!
🎙️ Cansın İnce
SORU
VALORANT mı CS:GO mu?
CEVAP
Ben CS kökenli bir insanım. CS’yi çok seviyorum. Nerede bu soru gelirse gelsin CS derim. CS’nin kafamda ve kalbimdeki yeri bambaşka. Koç ya da oyuncudan ziyade taraftar gözüyle baktığım zaman da farklı bir hissiyatla izliyorum.
SORU
G-Loot Clash 2022 ve ESA Open Fire turnuvalarından istediğinizi alamadınız. Sizce hatalarınız neredeydi?
CEVAP
Takımda bulunan oyuncularla belli bir seviyeye kadar çalıştık. Aslında oyun seviyemiz istediğim seviyeye yakın fakat oyun içerisindeki sürekliliğimiz zayıf. Stabilitemiz düşük olduğu için bir maç çok iyi oynayıp aynı haritada başka bir maçta bambaşka bir oyun sergileyebiliyoruz. Bunu oturtamadığımız için hem G-Loot’ta hem ESA Open Fire’da bambaşka sonuçlarla karşılaştık. Bunun dışında bireysel olarak bence çok daha iyi olabiliriz. Oyuncularıma bu konuda sürekli öğütler vermeye devam ediyorum, daha fazla çalışmaları gerektiğini söylüyorum. Tabi bu noktada biraz daha yetenek boyutuna evriliyor olay.
Open Fire ve G-Loot için üzüldüğümü söyleyemem. Giants maçında Bind’da talihsiz bir skor yaşadık fakat maçın gidişatını biraz da biz belirledik. Çok iyi oynayamadığımız için öyle oldu. İkinci haritada daha iyiydik ve 13-11 yenildik. Open Fire için de şunu söyleyebilirim: Playoff aşamasına gelmeden önce bence ilk iki maç Bind’da istediğimiz oyunu sergiledik. Domine edemediğimiz veya iyi giremediğimiz maçlarda rakibin neler yapacağına çok kafayı takıp kendi oyunumuzla boğuşuyoruz ve kendi oyunumuzu sergileyemiyoruz, IF Parla maçı için de bu geçerliydi. Şu an bu sorunları halletmeye odaklanıyoruz. İlerleyen dönemde bu sorunları hallettiğimiz zaman daha iyi bir Galatasaray olmayı hedefliyoruz.
SORU
VALORANT Challengers TR Birlik Ligi’nin yeni sezonu hakkında ne düşünüyorsunuz? Hazır mısınız?
CEVAP
CombatRy ayrıldığı için şu an oyuncu arama sürecindeyiz. Bazı denemeler yapıyoruz. Yeni oyuncumuzla beraber yaklaşık 40 günlük hazırlık sürecimiz olacak. VALORANT’ın sürekli değişen ajan ve harita havuzuna adapte olabilmek için yeni bir oyuncuyla anlaşıp çalışmaya başlayacağız. 40 günlük süre bizim için yeterli çünkü diğer 4 oyuncumuz aslında mental olarak yeni şeylere daha rahat adapte olabilirler.
Yeni sezona şu an için hazır değiliz ama sezon başladığında hazır olacağımızı düşünüyorum.
SORU
CombatRy’nin emeklilik kararı hakkında ne düşünüyorsun?
CEVAP
Cenk bence iyi bir oyuncu fakat yayıncılık ve profesyonel oyunculuk çok örtüşemeyebiliyor ve her ikisine de %100 odaklanamıyor. Neredeyse günce 4-5 saat yayın yapıyor ve biz ondan sonra 8-9 saat antrenman yapıyoruz. Bir de sosyal medyada ürettiği içerikler var böyle olunca da günde 15-16 saatini bilgisayar başında geçirmek zorunda kalıyor. Bu da insan üstünde inanılmaz bir yorgunluk yaratır.
Kendisi bize bu durumla ilgili gelip “Ben ara vermek istiyorum.” dediğinde onun görüşüne saygı duyduk. İki taraf için de hayırlısı olduğunu düşünüyorum.
SORU
VALORANT’a yeni gelen güncelleme hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP
Chamber’a %100 nerf gelmesi gerekiyordu. Çünkü Chamber gibi bir ajanın herhangi bir FPS oyununun metasına aykırı olduğunu düşünüyorum. Adamın elinde Operator var ve bir orada görüyorsunuz bir burada görüyorsunuz. Aldığı riskler karşısında alabileceği bir ceza yok. Sadece parmağını şıklatarak haritanın başka bir yerine gidebiliyor. Zaten Chamber oyuna girer girmez herkes Jett’i bırakmaya başladı çünkü daha risksiz. Bu nerf bence çok iyi.
Harita güncellemesi hakkında ise bence bu güncellemelerin olması lazım. Çünkü takımların yeni haritalara daha hızlı adapte olabilmeleri lazım ki oyunun çeşitliliği artsın. Bazı takımlar havuzun %70’ine hakimken oyunu domine edebilir ama haritalar değiştikten sonra başka takımların oyun içerisine girişi sağlanabilir. Bence burada en önemli şey takımların bu değişikliklere ne kadar hızlı adepte olabileceği. Biz de hem kendi fikirlerimizi oyuna yansıtmak hem başka takımlardan aldıklarımızı kendi oyunumuza eklemek için daha fazla çalışmamız gerekiyor.
Artık takımın oyununa daha yatkın bir oyuna evrildiğini düşünüyorum VALORANT’ın. Hard Sentinel dediğimiz Cypher ve Killjoy gibi ajanların havuza girmesini sağlamak, KAY/O’nun ulti orbunu arttırmak… Genel olarak bahsetmek gerekirse biraz daha takım oyununu geliştirmek amacıyla yapıldığı aşikar ve bence böyle olması çok daha önemli. Çünkü takım oyununun azalması takımların kalitesini belirlemeyi zorlaştırıyor. Chamber üzerinden oyun kuran takımlar başarılı olurken Chamber’ı daha az kullanan takımlar başarısız oluyor.
SORU
VALORANT koçluğu ve CS:GO koçluğu arasında nasıl farklar var?
CEVAP
Bence çok fark yok. VALORANT’taki sürecin bana göre şöyle bir dezavantajı var, CS:GO’da molly, smoke, flash ve nade varken burada bambaşka yetenekler ve combolar var. Oyun içindeki çeşitlilik daha fazla olduğu için tek bir koçtan ziyade bir koç ekibiyle çalışmak bence daha iyi. Çünkü her zaman bir beyin fırtınası yapıp farklı fikirleri çıkarmamız lazım. En büyük fark birden fazla koçun gerekliliği. Bu da takımımıza kazandırmak istediğimiz özelliklerden bir tanesi.
SORU
Eternal Fire’da belki de zirve döneminizdeyken takımda değişiklikler oldu. O dönem hakkında ne düşünüyorsunuz?
CEVAP
Ben başarılı olduğumuzu düşünüyordum. Tam 10 aylık bile olmayan bir takımdık. İlk 2-3 ayımız issaa ile beraber geçti. Takımdaki iletişimin İngilizce olduğu bir dönemdi. xfl0ud’un kolunun kırılması gibi talihsizliklerle beraber bizim çalışabildiğimiz süre 6-7 aydı. 6-7 aylık bir takımın da hem Major’a hem de ESL Pro League’e katılmasını başarı olarak görüyorum. Onlarla geçirdiğim dönem benim için çok değerli. Daha iyi bir konuma gidebileceğimizi düşündüğüm zamanda takımla karşılıklı anlaşarak yollarımızı ayırdık.
Bize vakit ayırıp sorularımızı cevapladığı için Galatasaray Espor VALORANT koçu bishop’a teşekkür ediyor, kendisine ve takımına başarılar diliyoruz!